Rezervoari su posude različitih oblika i veličine za skladištenje svih vrsta tečnosti. Koriste se od davnina i pravljeni su od različitih materijala. Do XIX veka su pravljeni isključivo od prirodnih materijala: drveta, keramike i kamena. Razvojem hemijske industrije i novih tehnologija od XIX veka rezervoari se prave od betona, čelika i plastike.

Plastika je savremeni veštački materijal čije je opšte svojstvo da se može nepovratno deformisati bez pucanja. Sama reč plastika potiče od grčke reči plastikos što u prevodu na naš jezik znači sposobno da se oblikuje. Jednostavna je za proizvodnju i ne propušta vodu. Cena izrade je niska.  Plastika se veoma lako se oblikuje u željene čvrste oblike.  Zato je plastika idealna za proizvodnju raznih vrsta rezervoara.

Plastični rezervoari od polietilena i polipropilena su se pokazali efikasnim zbog više korisnih karakteristika. Otporni su i istrajni, lako prenosivi i laki za ugradnju i jednostavni za upotrebu. Plastični rezervoari cisterne imaju široku primenu u raznim delatnostima. Osnovna funkcija im je skladištenje vode. Upotrebljavaju se za odlaganje pitke vode ili za navodnjavanje u poljoprivredi. Svoju svrhu su pronašli i u drugim granama poljoprivrede. Koriste se u hemijskoj proizvodnji ili za pripremu hrane. Plastični rezrvoari su našlisvoju svrhu i za odlaganje drugih vrsta tečnosti organskog i neorganskog porekla.

Plastični rezervoari se široko primenjuju u modernom i razvijenom svetu. I zemlje u razvoju su takođe uočile višestruku korist plastičnih rezervoara. Širom sveta se poslednjih decenija staromodni rezervoari zamenjuju plastičnim rezervoarima.

Zbog svoje praktične primene plastični rezervoari će biti u uupotrebi i u bliskoj budućnosti. Ni jedan drugačiji materijal ne može zameniti njegove povoljne karakteristike.