March 3, 2023 in Blog

Plastične septičke jame dvokomorene i trokomorne

Plastične septičke jame su danas veoma popularne zbog svoje izdržljivosti i izdržljivosti. Ove jame su napravljene od specijalnih materijala koji su otporni na koroziju i habanje, što ih čini idealnim za dugotrajnu upotrebu.

U zavisnosti od potreba korisnika, plastične septičke jame mogu biti jednokomorne ili višekomorne. Jednokomorne jame su obično manje i pogodne su za manje količine otpadnih voda, dok su višekomorne jame veće i idealne za veće količine otpadnih voda.

Kako funkcionišu plastične septičke jame? U osnovi, projektovani su tako da se otpadna voda polako filtrira kroz različite slojeve u komorama jame. U prvoj komori se obično nalazi “rezervoar”, u kome se odvija prva faza prečišćavanja otpadnih voda. Ovde se otpadni materijali odlažu i odvajaju, a tečnost se sipa u sledeću komoru. Proces prečišćavanja se nastavlja u drugoj komori, dok se završna filtracija vode odvija u trećoj komori. Konačno, prečišćena voda se ispušta u životnu sredinu.

Plastične septičke jame su izuzetno jednostavne za postavljanje i održavanje. Lako se prilagođavaju različitim klimatskim uslovima i terenima. Osim toga, plastične septičke jame su veoma ekonomične i dugotrajne, što ih čini odličnim izborom za domove, kampove, restorane i druge komercijalne objekte.

Ukratko, plastične septičke jame su idealan izbor za one koji traže trajno, izdržljivo i isplativo rešenje za prečišćavanje otpadnih voda. Njihova lakoća ugradnje i održavanja, kao i sposobnost prilagođavanja različitim uslovima, čine ih popularnim izborom među kupcima širom sveta.

Dvokomorne plastične septicke jame

Dvokomorne plastične septičke jame su jedna od najčešćih opcija za sakupljanje i preradu otpadnih voda u ruralnim i udaljenim područjima gde nema pristupa kanalizacionoj mreži. Ove jame su napravljene od visokokvalitetne plastike i sastoje se od dva odvojena dela, odnosno komore, međusobno povezane otvorom na dnu.

Kada se otpadna voda ispusti u prvu komoru, ona počinje da se prirodno razdvaja u tri sloja: čvrste materije se talože na dnu, lakše materije plutaju na površini, a između je tečnost koja se nastavlja kroz otvor u drugu komoru. U drugoj komori se nastavlja proces prečišćavanja, gde se ostatak čvrstih i drugih materija taloži na dnu, dok se bistra tečnost na vrhu odvodi u kanalizaciju ili se može koristiti za navodnjavanje biljaka.

Jedna od prednosti dvokomornih septičkih jama je to što se lako instaliraju i održavaju. Ove jame mogu biti manje veličine i lakše se instaliraju u manjim dvorištima i skučenim prostorima. Pored toga, dvokomorne septičke jame su relativno jeftine u poređenju sa drugim opcijama za prečišćavanje otpadnih voda i pružaju dovoljan nivo tretmana za domaćinstva srednje veličine.

Ukratko, dvokomorne plastične septičke jame su pristupačna i jednostavna opcija za prečišćavanje otpadnih voda u ruralnim područjima, ali treba uzeti u obzir njihove ograničene mogućnosti i voditi računa o održavanju kako bi se osigurao njihov optimalan učinak.

Trokomorne septičke jame

Trokomorne plastične septičke jame su sistemi za prečišćavanje otpadnih voda koji se sastoje od tri različite komore i napravljeni su od plastike. Ovi sistemi su veoma popularni jer se lako instaliraju i održavaju i obezbeđuju efikasan tretman otpadnih voda pre ispuštanja u životnu sredinu.

Prva komora služi za predprečišćavanje otpadnih voda iu njoj se odvija prva faza prečišćavanja otpadnih voda. U ovoj fazi teže grube čestice otpada talože se na dno, dok lakše čestice otpada kao što su ulje i mast isplivaju na površinu. Kroz odvodne cevi, preostala otpadna voda teče u drugu komoru.

Druga komora se koristi za biološki tretman otpadnih voda, u kojoj se otpadne vode tretiraju bakterijama koje razlažu organske materije. Bakterije uklanjaju štetne materije iz otpadnih voda, čime se smanjuje količina otpada koji se ispušta u životnu sredinu. Proces taloženja se takođe odvija u drugoj komori, gde se preostale čvrste materije talože na dno i formiraju mulj.

Treća komora se koristi za završni tretman otpadnih voda. U ovoj fazi voda se dodatno prečišćava, a preostali mulj se odvodi u septičku jamu ili sakuplja u rezervoar za kasniji tretman.

Trokomorne plastične septičke jame su popularne zbog svoje efikasnosti u prečišćavanju otpadnih voda, jednostavne montaže i održavanja i izdržljivosti. Obično se koriste za mala i srednja domaćinstva, a veličina septičke jame je određena brojem ljudi u domaćinstvu i količinom otpadne vode koju proizvode.

Međutim, kao i kod svih sistema za prečišćavanje otpadnih voda, trokomorne plastične septičke jame imaju određene nedostatke. Na primer, ako se sistem ne održava redovno, to može dovesti do začepljenja cevi, smanjene efikasnosti prečišćavanja otpadnih voda ili čak do curenja otpadnih voda u okolinu. Takođe, ako je septička jama prevelika za potrebe domaćinstva, to može dovesti do manje efikasnog tretmana otpadnih voda.
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree