Cisterna je predmet koji služi za skladištenje raznih vrsta tečnosti, najčešće vode. Zato i njaviše uoptrebljavamo frazu cisterna za vodu. Cisterna je uvek morala biti pravljena od nepropusnih materijala.

Od najstarijih vremena su  se horizontalni plastični rezervoari – cisterne  koristile za sakupljanje kišnice, naročito u sušnim predelima gde je voda bila dragocena. Mogu biti različitih oblika i veličina. Najmanje cisterne se koriste u toaletu i zovemo ih vodokotlići. Njihov kapacitet je svega par litara vode. Iz ogromnih cisterni se mogu čitava naselja ili delovi velikih naselja napajati vodom.

Cisterne za vodu

Cisterne za vodu, mogu da se koriste za skladištenje svih drugih vrsta tečnosti najrazličitijih namena. Mogu biti postavljene na jednom mestu kao podzemne ili nadzemne, a mogu biti pokretne – postavljene na nekom vozilu.

Za cisternu se još koriste i termini: rezervoar, spremnik, vododrža, tank, bazen…

Plastične cisterne za vodu ili plastični horizontalni rezervoari su se pokazali kao najpraktičnija vrsta cisterni. One imaju najmanju cenu izrade, dugotrajnost i izdržljivost u različitim okolnostima, a i upotreba im je veoma jednostavna.

Plastične cisterne imaju široku primenu, kako u domaćinstvima tako i u industriji.

Prema vrsti primene možemo ih podeliti na:

  • cisterne za skladištenje voda za piće – cisterne za vodu
  • cisterne za navodnjavanje
  • cisterne za fermentaciju voća
  • cisterne za skladištenje protivpožarne vode
  • cisterne za skladištenje nafte
  • cisterne za skladištenje hemikalija
  • cisterne za skladištenje otpadnih voda

Cisterne za skladištenje voda za piće

Voda za piće je naravno materija od životne važnosti za ljude i životinje. Zato je važno da bude odgovarajućeg kvaliteta, dovoljno bezbedna i bez štetnih materija. Plastični rezervoari za vodu su tako konstruisani da je njihova unutrašnjost zaštićena od svih spoljašnjih uticaja. Bez obzira na to potrebno je redovno kontrolisati PH vrednost i njen sastav.

Cisterne za navodnjavanje

Cisterne za navodnjavanje su idealno rešenje za plastenike ili za zemljišne površine koje nemaju pristup prirodnim vodama. Za zalivanje je najbolje koristiti kišnicu, ali ako nema uslova za to cisterne se mogu napuniti vodom iz reka ili stajaćim vodama.

Cisterne za fermentaciju voća

Cisterne za fermentaciju voća se koriste u poljoprivrednim domaćinstvima i prehrambenoj industriji. Sastav materijala od kojih je cisterna napravljena obezbeđuje da se hemijski procesi unutar cisterne obavljaju po svom prirodnom postupku, bez bilo kakvih spoljnjih ometanja.

Cisterne za skladištenje protivpožarne vode

Cisterne za skladištenje protivpožarne vode se koriste za zaštitu objekata od požara. Veoma su značajne za objekte kod kojih regularna protivpožarna vozila imaju težak pristup.

Cisterne za skladištenje nafte

Cisterne za skladištenje nafte služe za čuvanje zapaljivih i nezapaljivih tečnosti: nafta, benzin, lož-ulje, biodizel… Izrađuju se u skladu sa zakonima životne sredine da bi bili sigurni za upotrebu.

Cisterne za skladištenje hemikalija

Cisterne za skladištenje hemikalija moraju biti otporne na udar, a sadržaj u njima mora biti bezbedan za transport ili odlaganje. I one su proizvedene prema propisima tako da ne predstavljaju nikakvu pretnju za okolinu.

Cisterne za skladištenje otpadnih voda

Cisterne za skladištenje otpadnih voda se mogu koristiti kao septičke jame, separatori ili šahte za kanalizaciju. I one su tehnički i hemijski obezbeđene tako da ne zagađuju životnu sredinu.