fbpx

Vertikalne vs horizontalne plastične septičke jame: Poređenje i prednosti

Vertikalne Plastične Septičke Jame

Vertikalne plastične septičke jame su inovativno rešenje za upravljanje otpadnim vodama u domaćinstvima koja nisu povezana na centralizovani kanalizacioni sistem. Ove septičke jame su dizajnirane tako da zauzimaju manje prostora u širinu, što ih čini idealnim izborom za parcele sa ograničenim prostorom. Vertikalna konstrukcija omogućava dublje postavljanje jame, što je korisno u područjima sa visokim nivoom podzemnih voda. Takođe, vertikalna septička jama ima manji uticaj na okolinu zbog manje površine koja je izložena zemljištu.

Cena vertikalne plastične septičke jame je ekonomična opcija za mnoge korisnike, sa cenom od 120 eura po kubnom metru. Ovo čini vertikalne jame pristupačnim izborom za one koji traže efikasno rešenje za otpadne vode po razumnoj ceni.

Horizontalne Plastične Septičke Jame

Horizontalne plastične septičke jame su takođe popularan izbor za tretman otpadnih voda. One su obično duže u odnosu na vertikalne jame i leže paralelno sa zemljom, što ih čini pogodnim za instalaciju na mestima sa plitkim slojem zemljišta. Horizontalne jame pružaju veću površinu za filtraciju i razgradnju otpada, što može biti korisno u slučajevima većeg volumena otpadnih voda.

Sa cenom od 140 eura po kubnom metru, horizontalne plastične septičke jame su nešto skuplje u odnosu na vertikalne. Međutim, ova cena odražava dodatne prednosti koje horizontalne jame nude, uključujući veću efikasnost u obradi i lakšu instalaciju u određenim tipovima terena.

Poređenje i Prednosti

Kada upoređujemo vertikalne i horizontalne plastične septičke jame, važno je razmotriti nekoliko ključnih faktora. Vertikalne jame su idealne za uske prostore i dublje terene, dok horizontalne jame nude bolju efikasnost u širokim, plitkim područjima. Vertikalne jame su takođe više ekonomične, što može biti presudno za budžet nekih korisnika.

Sa druge strane, horizontalne septičke jame su bolji izbor za veće domaćinstva ili one sa većim volumenom otpadnih voda. Njihova konstrukcija omogućava lakšu instalaciju u određenim uslovima i pruža bolju filtraciju, što može biti ključno za očuvanje okoline.

U konačnom poređenju, izbor između vertikalnih i horizontalnih septičkih jama zavisi od specifičnih potreba korisnika, kao i od karakteristika terena na kojem se jama instalira. Oba tipa jama pružaju pouzdano rešenje za tretman otpadnih voda, sa različitim prednostima koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke.

Zaključak: Bilo da se odlučite za vertikalnu ili horizontalnu plastičnu septičku jamu, važno je razmotriti sve aspekte – od cene i kapaciteta do tipa terena i volumena otpadnih voda. Vaš izbor treba da bude informisan i prilagođen vašim specifičnim potrebama kako biste osigurali efikasno i dugotrajno rešenje za vaš dom ili poslovni prostor.

Scroll to Top